miércoles, 14 de enero de 2015

Visita a la Domus Baebia

El passat 16 de desembre visitàrem la ciutat de Sagunt, on anàrem en autobús, que va eixir de l'institut més o menys i ens va conduir a la ciutat que he nomenat abans. En ella, i acompanyats pels professors Àngel i Amparo (socials i llatí) arribàrem a la Domus Baebia, casa on començaren a fer-nos una xarrada sobre les domus romanes. (Pablo, 4t ESO)

MUSEU ARQUEOLÒGIC DE SAGUNT

El museu ofereix una visió general dividida en dos plantes. En aquest museu es troben inscripcions amb caracters ibèrics, grecs i llatins, i també amb mosaics. Una obra molt important del museu, és el bou que es trobava només entrar a la dreta, estava un poquet deteriorat pel temps però es conserva bé. (Celia, 4t ESO)

La primera part del matí el passarem al museu de Sagunt que està molt proper de la casa. Dins ens explicarem el significat d'algunes restes arqueològiques (escultures de déus menors que es posaven en uns altars amb ofrenes, estàtues, làpides funeràries amb missatges...) En el museu, per a fer l’explicació més divertida i entretinguda a uns quants ens varen vestir de romans. (Andrea, 4t ESO).A Pablo i a Fran els van disfressar de romans rics, amb la toga, i els elements característics de cada estament, com botes o un barret molt particular. A mi particularment hem va sorprendre molt una lapida, on es veia clarament el nom de la difunta, i estava decorada amb un marc. (Laia, 4t ESO)


Vicent de Baco, Javi d'Hèrcules, Andrea de grega i Helena d'oferent

Fran, de sacerdot romà
Més tard pujàrem a la planta de dalt, on hi havien restes arqueològiques com monedes, una espècie de palets per la higiene personal, àmfores per guardar menjar, beguda, etc. (Elizabeth, 3r). També poguérem veure com eren les monedes, ceràmica, mosaics del terra i diverses utilitats de l'època (jocs, gerres, ferramentes, etc.) (Rubén, 4t ESO)

El que més em va impactar va ser un bebé mort que hi havia, aquest el enterraren amb un biberó, i tenia el cap trencat, la seua tomba tenia un forat per on els familiars li ficaven ofrenes. (Adrià, 4t)

Una de les coses que em va cridar l’atenció és que totes les tombes tenien forats per a que pogueres introduir textos en un paper o qualsevol altra cosa per a llançar un mal d’ull. (Javi, 1r Batx)
Inscripcions de malediccions

Hi havia unes plaquetes d'uns 15 cm on els romans gravaven totes les coses roïnes que volien que els passaren a les persones que els havien fet alguna cosa mala. Això va ser el que més em va interessar. Alguns eren molt macabres ':) (Valle, 3r ESO)

Al museu, m’he adonat que m’agradava molt la història, perquè podia haver-me quedat més temps escoltant,  és a dir, era com si te carregara les bateries del cervell amb energies històriques. Al museu he decobert com era la vida de la Roma Antiga, hem rebut molta informació sense adonar-nos. (Elena, 4t ESO)


TALLER: LES ETAPES DE LA VIDA

Tot seguit es va fer a la Domus Baevia el taller sobre les etapes de la vida dels romans, on es va tractar la infància romana i l’estància dels xiquets a l’escola, el seu pas a la vida adulta i vellesa. Es feu una recreació d’un matrimoni concertat i dels rituals que comporta des del casament fins al naixement del fill de la parella. (Vicent, 4t ESO)


Aida, de pronuba; Mireia i Samuel de pares de la núvia; Vicent de pare del xic i Adrià i Mireia de parella
Els pares els buscaven parella des de ben menuts i a partir dels 14 anys les xiques ja es podien casar. La boda era una cerimònia important on la dona es convertia en l’ama de la casa i deixava darrere a la seua família i a la seua madrina que l’havia acompanyat durant molts anys. 
(Laura, 4t ESO)
Mireia, de filla, acomiadant-se de sa mare, Ainhoa


Ens van vestir de romans a Samuel, Mireia, Aida, Rebeca, Adrià, Vicent i a mi, i vam representar la vida d'una família de romans rica. Eixe moment em va parèixer el més interessant del dia, perquè m'ho vaig passar molt bé i era interessant saber com era la vida en aquell temps. Després d'acabar la representació, vam fer un anulus amb filferro i una boleta.

(Ainhoa, 1r Batx)
"Ubi tu Gaius, ego Gaia"
Va ser una bona experiència, es va fer un poc pesada la part del museu però va ser interessant perquè vaig aprendre coses que no sabia. La part que més em va agradar sigué quan vam fer el teatre i vaig fer de filla, m’ho vaig passar molt bé.Van explicar molt bé les etapes i ens van donar molta informació, encara que he de dir que ja en sabia moltes de les coses que van dir gràcies al dossier que vam llegir a classe, va ser de gran ajuda. (Mireia, 1r Batx)

L'excursió es va acabar i nosaltres molt contents, vam veure moltes coses i vam passar-ho molt bé! (Sònia, 3r ESO)


Resum de fotografies del dia: 


No hay comentarios:

Publicar un comentario